12/12/2011

kerja oh kerja


selepas graduasi
mana mau kerja ahh?

well..aku ndak la memilih
tp..senarai target company aku..hurmm
1)automotive industries (proton,perodua, toyota)
2) powerplant (Ranhill powertron)
3) O&G (petronas,shell dsb)



sighh..
risau gak kalau ndak dapat kerja..
tp..be confidence and strive for exellent!!!
aja2 fighting



12/11/2011

membuatkan kepala aku pening..

PSM owh PSM..


continously variable transmission
for better fuel consumption
and smooth driving





My PSM All about~

11/18/2011

hensem

aku sehat~~!!

10/07/2011

cover: rindu setengah mati?

hahahaha..
saje jek nak men2 gitar sambil rakam2..
pastu nak post kat sini le..

d'masiv- Rindu setengah mati (cover)


video

sumbang2 tu biasa la..just sing 4 fun..

ni link lagu dia



p/s: hohohohoho (gelak puas)


10/04/2011

got new haircut~


xde benda nak cakap kann..
yeah..i got a new haircut..
credit to achan..
well..walaupun bukan pesen baru...
tapi its fresh okay~=)



wanna try this haircut..
*sigh..but afraid all the ladies goin crazy all day night long..=.=''








p/s: hope will bertemu jodoh with this new hair~hahaha..=D

9/29/2011

aku dah masuk final year~




yeahh~!!
aku dah masuk final year
rasa bedebar ada
rasa bajet hot pun ada
rasa sayang2 eh rasa sayang2 eh..(tetibe)



apa2 pun
banyak halangan kali ni
antaranya ialah
PSM (final year project)
kepada awek2 freshie yg nak tau tajuk abg (*cheh)
"Apply EMDAP CVT on Proton PERSONA series Hybrid transmission"
tajuk nampak gempaq..
tp mmg gempak pon..



banyak lagi aku kena ubah
perangai aku yg kuat maen2
need to be more serious,
more cool,
mungin baru dapat awek sorang
yg kiut.. maybe..(hahaha)
'kacak kan aku kalu aku serius'



papa2 pun..all the besh kepada kawan2 yg len
selamat menjalani sem baru..
dan selamat menyambut hari raya aidil fitri~
maaf zahir & batin =)


selamat ari raya kawan2~

7/21/2011

si gatal~

salam 1+1=2

hi kawan2 setelah puas aku dipujuk
stelah puas dia merajuk
setelah penat aku dikacau,
finally aku buat keputusan
untuk mengenalkan my partner nama dia "White Horsey"
kat bawah nie ada full biodata dia..
sapa nak kenal boleh la MMS
  • Full Name : Honda EX5 Dream
  • Nama panggilan : white horsey, kuda putih, baby
  • umur : 1 tahun 5 bulan
  • cita2 : menjadi sebuah motorsikal yang berguna pada tuannya yg kiut
  • adik beradik : tak terkira banyaknya
  • motto : Live out your extra ordinary dream
  • pengalaman manis : mempunyai pemilik yang sangat hensem dan comel
  • pengalaman pahit : dilanggar pak arab di simpang 3 KTC
  • kebolehan : jimat minyak, putih, pemilik yg kacak, peramah, mampu berlari sehingga 120km/h, design meter yang baru
  • harapan: "dapat berkenalan dengan ramai kawan2 terutamanya gadis2 untuk tuan saya"

hur..tulah..motor saya ni mmg camni..gatal.. ade ke suruh promote dia dalam belog aku.. xpalah..demi motor kan.. nak buat camna.. kat bawah ni ada sedikit kenangan bersama white horsey "hi..sayalah white horsey"

"comel kan saya pandangan dari tepi"



"bersama tuan saya yg kacak..hensem kan dia"..

"hiduP Bugis!!''


p/s: sayangilah motor anda..


Latihan oh industri~

salam 1Bugis~

yeah~lama x berbelog
mebi kepada gadis2 yag nak update ttg kemachoan aku, well,
aku SIHAT..



ini saya.. kacak bukan~!


post kali ni bukan nak cerita pasal kekacakan aku..
tetapi nak cerita 10 minggu yag amat bermakna
mengajar aku erti engineer sebenar(engineer yg kacak)my team dan juga kawan2

saya bersama The Calamaro


eh?

kemenangan..syukur kepada Allah SWT


walaupun aku x buat LI kat luar industri
walaupon aku x up-to-date ngan industri mcm kawan2 aku,
tapi aku seronot(sampai tanned2 aku)
banyak bende aku dapat
  • ilmu
  • pengalaman
  • KAWAN baru
aku buat praktikal buat satu keta
ada la pertandingan ni kan
perodua eco-challenge2011 nama dia
neways it was a tremendous damn great experience
aku semakin menjadi dewasa
semenjak dua menjak ni
aku jarang lagi bergejolak dengan emosi sendiri

Hidup aku menjadi hepi (hepi2 bugis)
kerana aku ada 1 tahun lagi utk belajar
pastu akan kIlija
pastu akan ...........hehehe (*isi tempat kosong)

so ingatlah kawan2
dirimu begitu berharga
bukan berharga RM15,000
tetapi paling comel


p/s: saya rindu rumah..T_T (xde kaitan ngan post ni)

7/07/2011

proton satria neo super2000?

salam...
pada post kali ni, aku berminat sket nak bercerita tentang sebuah jentera rally iaitu Proton Satria Neo Super2000.waa..nama pun gempak kan..okelah..jentera nie dimodified, engineerd dan ditune oleh syarikat gergasi dalam arena rally iaitu Mellor Elliot Motorsports (MEM).


Proton Satria Neo Super2000 ini dilengkapi dengan enjin DOHC 4-cylinder 1998 cc yang pada asalnya enjin renault 1.8 yang pada kereta waja. enjin ni menghasilkan sebanyak 280hp pada 7800 rpm dan 271Nm torque pada 7000rpm..fulamak..transmisi nya plak menggunakan Xtrac 6-speed sequential transmission with Alcon Clutch..

apa yang membanggakan ialah sebuah kereta buatan malaysia mampu bersaing dengan pengeluar- pengeluar daripada negara luar. apa2 pun bagi aku, proton satria merupakan kereta wajib ada bagi jiwa2 macam aku ni..harap2 aku dapat cabutan bertuah dari proton untuk jentera ni..


7/03/2011

aku rindu berpengakap

Aku rindu berpengakap
aku rindu saat2 bersama rakan2
berkhemah every weekends~
even seminggu before spm still nak kuar gi camping~


aku rindu bercamping~
unggun api, malam kebudayaan, hiking, buat gajet...
huhuhu..
rakan2 aku yg laen semua sudah punya manikayu 2nd bead..
tp aku x kesah..
moment yg paling dirindui ialah geng kelana sesat yg dianggotai oleh Jupri, Herman, Sopi, Nanang, mary jane, aku, dodi, sapri.. nie ialah geng hiking yg aku paling rindui sekali..

ndakpa..sekali berpengakap selamanya berpengakap..mungkin sekarang tidak ada kesempatan, tetapi..insyaallah,diri ini akan tetap menabur bakti, mengajar anak2 remaja akan erti kehidupan yg bakal mendatang~


6/12/2011

video lakonan aku~



aku pun ada gak belakon..
tp just sekadar video2 kolej lar.. (klik kat link kalu nak tgk)



aku dan 3 org cyborg (2011)




the Three Ninjas (2010)




The GimmiCk (2009)


semua Genre based on comedy~
credit to muhsin~
(link fb de)


enJoYY



6/11/2011

Today~

time aku tgh layan movie, aku jmpa qoute yg dalam~

"if u Love her.. set her free.."
"if u have to stalk her,
her probably wasn't yours in the first place
"



*sekadar hiasan.. me with my whiteHorsey~! yeay

6/09/2011

gambar2 rambang~




aku bukan photographer~
sekadar suka-suki~







6/02/2011

aku sehat~!


setelah lama aku x update..
aku nak bagi tahu
bahawa..
AKU SEHAT~!





4/27/2011

Ajari Aku Cara Mencintaimu by Jamrud



terbangun pagi2
tiba2 ter'play' lagu ni..
superb..
best layan pagi2 ne
by jamrud: ajari aku cara mencintaimu


Bukan ku tak mau
Mengucap segala kelebihanmu
Bukannya aku tak harus
Menghukani kata setia padamu
Bukan karena jenuh
Atau telah berkutang
Kasih sayang ini
Yang terasa mengering
Tanpa bunga kata

Telah berulang kali
Kusiapkan waktu yang terbaik
Untukku akan memberi
Beribu kata mesra kepadamu

Bridge:
Juga seribu mimpi
Yang mungkin terwujud
Esok atau lusa
Datang menghampiri
Kita berdua

Chorus:
Dan bila waktunya tiba
Untuk memulainya
Pastilah ku ragu
Tak sanggup ku menyusun
Semua kata-kata ini

Ajarilah aku
Bahasa cintamu
Agar mudah kuucap
Kepadamu

Ajarilah aku
Cara mencintamu
Biar kita berdua
Sejalan selamanya

Ajarilah aku
Cara mencintamu
Biar kita berdua
Sejalan selamanya

4/25/2011

'all The bEsh'

kawan2
all the best
untuk final kali ini..


aja-aja fighting!

my exam schedule'


p/s: do the best kay!!

4/17/2011

'genting mali'


yeah..
ari isnin nie bersamaan 19/4/2011
aku bersama rakan2 seperjuangan..
akan meneruskan cabaran
enjoy kat genting ..
hahahahahaha(gelak samapai esok mlam)
hope its will be the besh vacation ever..

p/s: perasaan yg berdebar2 ibarat menampar ketiak 'undertaker penggusti wwe' yang masih basah..wow..xsabarnye~~(^o^)

4/16/2011

'hanTu makcik karipap'

jam menunjukkan pukul 5.00pm..
aku masih terlentang dikatil ..
sambil dibuai mimpi yg indah
sambil ditiup oleh kipas angin no3.

tiba2..
aku terdengar pintu aku diketuk..
tapi ketuk2an manja..
aku pun berfikir..
'sapa la ketuk pintu aku petang2 ni..'
'org nak titoo pon x bleh..'

kelihatan lembaga hitam
memasuki bilikku..
aku terlihat die memegang plastik lutsinar
sambil membawa kuih 'KARIPAP'..

'alamak..hantu makcik karipap'
kata2 manja aku didalam hati..
tiba2 lembaga tersebut mengoffer dua bijik karipap
bersaiz xxxL..
besar dan gemuk..

walaweiii..aku pun dengan pantas
bangkit dan mengabil 2 bijik karipap..
lalu aku berkata..
'tq chenen..'
dan melemparkan senyuman basi..hehehe



p/s : lalu aku pun membelasah kuih karipap itu tanpa belas kasihan..sedapnyew..T_T

4/14/2011

'hwoooa'

sedang berusaha menyiapkan component design
dengan muka yg kacak dan tampan
demi bugis yg hebat dan seksi ini..
........
.
.
nantoknye
(~.~) zzZZ




p/s: beshnye dapat landing skg..wuwuwu T_T

4/12/2011

'kyak'

to all my pren..
im sorry..
kebelakangan ini..
im not myself..

hurm..itu lah pantun empat kerat yang berjaya aku cipta di pagi2 buta ini.. setelah berjaya membelek2 hard disk 'Bufallo 1 TeraGig' yang aku beli dengan harga rm250 di utm pc fair tahun lepas, tergerak hati yg bersih ini untuk menulis di blog yang terindah ini..

kebelakangan ini, post aku banyak berunsurkan luahan jiwa sanubari,..well.. aku bukan sahaja bugis yang kacak, tetapi dilengkapi jugak dengan sifat romantis yang mungkin jugak bisa mencairkan gadis-gadis yang comel sahaja..(sapa2 rasa mau muntah tu,boleh muntah skg)..

so, rakan2..post kali ni..aku nak tanya..apa pendapat korang tentang lelaki yg berwajah hensem tp childish..?(mcm aku)..sesuai x buat suami? hurm..entahlah..aku dah wat survey kat suma orang, dan hasilnya, they preferred hensem guy with matured,serious guy..hurm..

hahaha..kemon la..takkan eberitime nak matured & serious..kalu kaye xpe..dah la miskin, xde harta lak tu..hahaha..(gurau2 bdak2 smv)..ntah la..bagi aku.. aku pun tak tau..matured & serious bertempat kot...apa2 pon..pastikan rakan2 bersenam setiap petang demi memastikan tubuh badan yg sehat dan kacak serta comel macam nora danish..

dorang cakap muka aku iras2 gak dengan mamat brad pitt nie..well..abg angkat aku kot

p/s ; gud luck final ^^

4/11/2011

cheesy wedges guy?

cheesy wedges guy?
am i?
.
.

.
.

.
.
.
.
.





p/s; sorry 4 being cheesy wedges guy T_T

4/06/2011

awak~bleh x kita kawan dahulu?

baru tadi belek fb rakan2.. tetiba2 terjumpa
status member yag agak dalam
meaning dan efek die..huhu
"bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam .."

karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya .. kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang dan hubungan yg tidak diredhai Allah SWT, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.
.
.

.
.
.
.

.

"awak.."
boleh tak kita kawan dahulu?
sekarang saya tiada kemampuan
untuk menjadikan awak yg halal bagi saya..

tp insyallah, suatu hari nanti..
kalu jodoh x ke mana,
saya akan ke rumah awak..
jumpe ngan mak ayah awak..
meminta izin..
utk menjadikan awak yang halal bagi saya..
p/s : hanya nukilan sebagai peringatan diri..xda kaetan ngan sesapa ^^


4/03/2011

Adei~

dah giler tahap teruk aku nih~
sampai terbawak2 ke mimpi~
adei~
nak wat camne nie...?


dreaming of u~**sigh

p/s : harap2 malam ni mimpi yg same gak.. ^^ (besh)

3/28/2011

xkesah~

saye
xkesah
dengan semua kekurangan
yang ada pada kamu

..::awak tetap awak::..
~cause u are amazing~
..Just The Way U aRe..



p/s: ^^

3/23/2011

hepi2 yeah2~

exhausted,
moral down,
tired,
loss,
itulah condition aku pada awal pagi tadi..

tp dengan secara tiba2,
moral boost,
kembali bersemangat waja,
bertenaga,
dan yang paling penting sekali,
gembira dan terharu~
bila melihat si 'Dia'
datang bersama rakan2
walaupun xsengaja,
tp cukup buat aku kembali motivated
yeah~
tenkiu awak~^^


p/s: tq rakan2 jugak~^^

3/16/2011

status aku~?

mesti tertanya2 status aku skg~
opkos la masih single..
tp nak ceter status ilmu & hala tuju masa depan aku..
well..utk junior2 sume.. ape2 pon criteria yg kena ada pada anda..
  • pointer 3 above
  • intern kat company well known
  • PSM menarik yg berkaitan ngan future career
hurmm..ponter aku boleh la..3 above
aku intern kat utm jek..

join Perodua Eco Challenge..
biapon xdapat intern kat luar..
xpe
ade hikmah..ni nak buat kete from scratch la..
aku jadi head of steering system..
nampak cam gempaq..tp beasa2 jek..

tuk psm plak, skg tgh pilih tajuk..
target nak keja offshore & oil&gas company..
so antara skop psm dalam fikiran:
  • pipeline design (solid)
  • offshore structural (solid)
  • power-plant cycle component system (turbine,compressor, pump, boiler) -thermo
  • power plant power system -engine diesel (thermo)
tu antara2 tajuk yg aku minat..
tp perasan x, xde part automotive?hahaha xpe.
.aku amek mechanical disiplin..major aku mekanikal kan..

so..wish me luck for my future career..^^



p/s: and my future wife too..^^

forever alone ^^


ketika aku blogwalking
terjumpa blog yang agak funny la..
post de ni ter'baek'...
gelak guling2...

sume citer akan ending dgn muke ni..hahaha





klik sini ntok tgk full cartoon..

p/s : mcm terkena kat diri sendirik~ T_T

3/13/2011

xlayak kah aku?

sebelum tidur smlm
diri terbayang2
si dia pabila menjadi pasangan hidup
bahagia nya..

tp..
jauh dari lubuk hati
layak kah aku?
kerana perempuan baik untuk lelaki ya
ng baik..
tp aku...



p/s : aku xlah baik sgt~hurmm

3/11/2011

weh semuA~!

Minggu yg buSy~!!
T_T







p/s : masa itu emas lar~

2/28/2011

di mana kan ku cari ganti?

27/feb/2011
akhirnya..
tamatlah dengan rasmi
JKM 2009/2010 kolej perdana UTM
selepas termeterai nya lafaz ikrar
oleh barisan Kepimpinan
JKM yang baru.

segala kenangan kita bersama
suka,duka hiba tangis tawa
namun kita tetap bersama..

luv u all


video




pendirian?

owh man~!
setiap insan kamil mesti perna merasa
tiba-tiba
jauh di lubuk hati2 nurani ini,
"aku nak jadi apa nie?"

soalan itu kembali terngiang2
di medula oblongata
di hotak ku..

aku nak jadi apa nie?
engineer?
guru?
usahawan?
apa2 pun sebelum melangkah jauh
sementara masih sempat
kautlah seberapa banyak ilmu
insyallah akan ketemu tujuannya~

kadang2 aku pun tak tau nak jadi apa?
hurmm..
kaya?sederhana?bersahaja?
itu hanya mainan dunia
kata ustaz di sekolah ku..

tp yang aku pasti
aku ingin membuat mak dan ayah ku
tersenyum gembira
bersama keluarga,
cucu-cicit nya,
saudara maraku,
kerana aku idamkan keluarga yang bahagia..

betullah kata orang,
duit itu boleh membuat hidup porak peranda,
tapi dengan duit juga boleh mengembirakan kita
kongsi bersama..
senang bersama..


aku berusaha ke saat itu~=)



p/s: owh keluarga bahagia..

2/25/2011

OWH YEAH~!

Hari ini
aku hepi sangat
pasal apa?
sebab aku dah berjaya menyelesaikan
selesaikan apa?
selesaikan game kotak rubik..

hehehe..
salah satu halangan minda..







p/s : saya dah berjaya..anda?